Как се променя потребителското поведение у нас от началото на пандемията?

...
Как се променя потребителското поведение у нас от началото на пандемията?
Коментари Харесай

Един месец в изолация - излизаме по-малко, пазаруваме повече

Как се променя потребителското държание у нас от началото на пандемията? Днес се навършва тъкмо един месец от въвеждането на изключителното състояние в България и налагането на ограничаващи противоепидемични ограничения. Началото беше белязано от паническо изкупуване на артикули от магазините и презапасяване, само че тази вълна бързо отмина. И настъпиха седмици на изолираност, които пренаредиха потребителските привички. Свива ли се общият размер на ползване в интервала на изключителното състояние? Първият български цифров портфейл, phyre споделя наблюдения от поведението на българските консуматори в интервала на оповестеното изключително състояние. Предоставените от компанията данни изследват консуматорското държание на дейните консуматори на приложението през месец март и открояват следните трендове:

Излизаме по-малко, пазарим повече

Нaчинът на живот на българския консуматор е мощно повлиян от ограничаващите ограничения и този факт рефлектира най-ярко върху хранителната промишленост - в огромните търговски вериги растежът на междинната стойност на покупката е 94%. Навиците на потребителите също обаче търпят изменения. Броят на посещенията на хранителни магазини се е намалил за сметка на размера на преводите - следи се спад на разплащанията на физически терминали (12%), само че междинната стойност на покупката е повишена с 33%. Компаниите за доставка на храна като Takeaway и Foodpanda са нараснали броя на преводите си с 89%.

Компании с най-високи растежи

Няма особена изненада в данните кои бизнеси съумяха да отбележат най-голям растеж в интервала на изолираност. На първо място, с напредък от 99% в броя на преводите са цифровите артикули и услуги. Изследването на потребителското държание сочи, че забележителна част от този растеж се дължи на абонаменти за електронни игри и конзоли като Xbox и PlayStation. Фармацията е другият бизнес сегмент, чийто растеж не е неочакван - броят на заплащанията в аптеките е повишен с 37%, сочат данните на phyre.

Кои са най-засегнати от рецесията?

Данните на компанията демонстрират забележителен спад от 77% в броя транскации на местата за хранене като питейни заведения, кафенета и заведения за хранене. Търговците на облекла, спортни артикули и аксесоари също са мощно наранени от приемането на спешните ограничения - броят на преводите в този бранш е намалял с 80%.

Дигитализация на извършването на покупки

Все повече бизнеси се ориентираха към онлайн други възможности за действие, а потребителите се възползваха от смяната в името на сигурността си. Голяма част от тях към този момент заобикалят досег до кеш, банкомати и ПОС терминали. Това е повода за наблюдаван спад през този интервал на физическите преводи с 12%. За сметка на това броят на заплащанията в e-commerce бранша е повишен с над 30%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР